Geschiedenis

Rond het jaar 1839 spoelden na een schipbreuk, vaten gevuld met harde rode bessen aan op het strand van Terschelling.
Jutters die dachten dat ze vaten wijn hadden gevonden, waren zeer teleurgesteld toen ze ontdekten dat de inhoud uit zure rode bessen bestond.
De vaten werden in de duinvalleien leeggegooid en zo ontstond een unieke cultuur ver van de bakermat Amerika.


In 1869 bleken vele duinvalleien op het eiland reeds bedekt te zijn met een heideachtige vegetatie.
In dat jaar ontdekte Botanicus Bioloog Holkema, dat het hier ging om de in Europa unieke ‘Aiton Oxycoccus Macro Carpon’, in de volksmond de Cranberries genoemd.
Naar later bleek, kwam deze harde bes uit de noordelijke staten van Amerika.
Indianen in die streken gebruikten het sap voor behandeling van pijlwonden, het verven van hun kleren en ter bescherming tegen blaasontsteking.

Rond 1900 ontdekten de eilanders dat deze vreemde harde zure bessen enorm veelzijdig zijn en begon men ze te plukken en te eten.
Vanaf 1910 werd de Cranberrycultuur, meer commercieel aangepakt.
Vele Terschellinger pachters volgden elkaar in de loop der jaren op.
De Cranberryvelden worden nu door ons gepacht van Staatsbosbeheer.

Voorheen werden alle bessen voornamelijk naar Engeland geŽxporteerd, maar dat is nu veranderd. Vooral de laatste jaren heeft Nederland de veelzijdigheid en geneeskracht van deze paarsrode vrucht ontdekt.
Het gevolg hiervan is dat nu de totale oogst verwerkt wordt tot een groot aantal producten.

EKO keurmerk†

In begin1990 kregen de Terschellinger Cranberries het certificaat van biologische Cranberries en daardoor bezitten veel van onze Cranberryproducten het keurmerk EKO.
De Cranberryoogst loopt doorgaans van 1 september tot eind oktober en wordt door een groep vaste plukkers, met harkbakken in de duinvalleien van Terschelling geoogst.
Het productieproces van ons bedrijf heeft zich gesplitst in twee hoofdlijnen.
Produceren voor de gezondheidswereld
Produceren voor de lekkernijmakerij
De gezondheidsproducten vinden hun weg naar de natuurvoedingssector en de reformwinkels, zowel in Nederland als in BelgiŽ.
De producten voor de lekkernijmakerij zijn meer gericht op de toeristische- en delicatessensector en zijn ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld kerstpakketten.



 
Hoe kom ik eraan?

Uw grote vraag zal zijn, wat mooi maar hoe kom ik eraan?

Simpel u kunt bijvoorbeeld naar een natuur-, reformwinkel, drogisterij of boerderijwinkel gaan (zie verkoopadressen).

U mag ons natuurlijk altijd schrijven, een mailtje sturen of bellen.

Dan zullen wij u graag onze andere mogelijkheden vertellen!!!